کلروفرم چیست؟
کلروفرم (چسب پلکسی) از هیدروژن، کربن و اتم های کلر تولید می شود، این ترکیب شیمیایی به صورت مایع بی رنگ و بدون بو می باشد. از کلروفرم معمولا به عنوان حلال در صنعت، بعضی از فرآیندهای شیمیایی و آزمایشگاه ها استفاده می شود. کلروفرم هنگامی که هنوز خالص می باشد دارای بخارهای سمی است و در تماس با پوست به مدت طولانی خطرناک است، و برای استفاده کردن در صنایع مختلفی از جمله تابلو سازی به شکل رقیق شده و تا اندازه زیادی بی خطر از آن استفاده می شود.
چسب پلکسی نوعی چسب محبوس کننده می باشد که برای چسباندن و اتصال مواد پلکسی گلاس استفاده می شود. از این نوع چسب برای نصب و چسباندن ورق های پلکسی به یکدیگر و به سطح های دیگری مثل شیشه، فلز و چوب نیز به کار می رود.
کاربرد کلروفرم در صنعت تابلو سازی
برای چسباندن قطعات پلکسی در صنعت تابلو سازی از کلروفرم استفاده می شود، البته برای چسباندن این قطعات از چسب های فوری 123 و چسب آکواریوم نیز می توان استفاده شود ولی برای یک تابلو ساز اگر تمیزی کار مهم است، بهتر است از چسب کلروفرم حتما استفاده کند.
دقت زیاد در هنگام استفاده از کلروفرم یا چسب پلکسی باعث بالاتر رفتن کیفیت نهایی محصول می شود، به همین علت در هنگام چسباندن ورق های پلکسی به همدیگر با چسب کلروفرم از سرنگ سوزن دار استفاده می کنند. سرنگ هایی که برای این کار استفاده می شوند انواع گوناگونی دارند، ولی بهتر است از سرنگ هایی که واشر لاستیکی ندارند استفاده کنید چون تماس کلروفرم (چسب پلکسی) با قسمت لاستیکی سرنگ موجب ذوب شدن این قسمت خواهد شد.
بیشتر بخوانید: لامپ لاسوگاسی چیست
مراحل استفاده از کلروفرم (چسب پلکسی) در صنعت تابلو سازی
1. آماده سازی سطح:
در ابتدا سطحی که چسب قرار است به آن چسبیده شود حتما باید خشک و تمیز باشد. می توانید برای پاک کردن سطح از مواد شیمیایی مثل الکل استفاده کنید و سطح باید خشک شود.
2. استفاده کردن از چسب:
در این مرحله بر روی سطح مورد نظر، چسب پلکسی (کلروفرم) قرار دهید. برای این کار می توانید از برس یا قلم چسب استفاده کنید. چسب باید به مقدار و اندازه کافی باشد تا سطح مورد نظر را به صورت یکنواخت بپوشاند.
3. چسباندن:
سطح دیگری که قرار است ورق پلکسی را به آن بچسبانید، با دقت لازم بر روی سطح چسبیده قرار بدهید. در این مرحله باید با دقت و فشار نرم، ورق پلکسی به سطح چسبیده فشار داده شود و سپس از ابزاری مثل رولر استفاده کنید تا مطمئن شوید که ورق پلکسی به صورت کامل به سطح چسبیده می باشد و حباب هوا یا هوا در بین آنها وجود نداشته باشد.
4. مدت زمان خشک شدن:
پس از مرحله چسباندن، به دستورالعمل تولید کننده چسب پلکسی دقت کنید. معمولا برای تثبیت و خشک شدن چسب به زمان کافی نیاز است، بنابراین به مدت زمانی که مشخص شده صبر کنید و سطح مورد نظر را حرکت ندهید تا چسب بطور کامل خشک و چسبیده شود.
5. مرحله آخر:
بعد از خشک شدن چسب بطور کامل، بازرسی کنید و مطمئن شوید که آیا ورق پلکسی به صورت محکم چسبیده می باشد یا نه. در پایان، بر طبق نیاز و قصد خود ورق پلکسی را برش داده و سپس همه تمیزکاری های کافی را انجام دهید.
بیشتر بخوانید: ورق کامپوزیت چیست
نکات احتیاطی در زمان استفاده از کلروفرم (چسب پلکسی)
در زمان استفاده از کلروفرم به نکات زیر حتما دقت کنید:
تهویه مناسب:
باید در مکانی که تهویه مناسب داشته باشد، از کلروفرم (چسب پلکسی) برای تابلو پلکسی استفاده شود. زیرا این چسب حاوی بخارات می باشد که امکان دارد بهداشتی باشد.پس مطمئن شوید در محل استفاده از این چسب برای تابلو، تهویه مناسب قرار داشته باشد و هوای تازه نیز در دسترس باشد.
استفاده کردن از ماسک و دستکش:
قبل از استفاده از کلروفرم، از ماسک محافظ و دستکش های مقاوم در برابر مواد شیمیایی مثل نیتریل استفاده کنید. در صورت رعایت این اقدامات، از تنفس بخارات چسب و تماس مستقیم با آن جلوگیری می شود.
دور شدن از آتش:
این نوع چسب می تواند قابل اشتعال باشد، پس در هنگام استفاده و خشک شدن چسب از آتش، سیگار و دیگر منابع حرارتی دوری کنید.
نگهداری چسب در شرایط مناسب:
چسب پلکسی را در محلی که خشک و خنک است نگهداری کنید. ذخیره و نگهداری این چسب در دماهای خیلی بالا یا پایین بر کارایی و کیفیت آن تاثیرگذار است و کیفیت آن را کم می کند.
توجه به دستورالعمل تولید کننده:
همیشه دستورالعمل تولید کننده محصول را به دقت بخوانید و هشدارها و راهنمایی های ذکر شده را رعایت کنید. امکان دارد هر نوع چسب پلکسی دارای دستورالعمل ها و همچنین احتیاط های خاص و متفاوت برای استفاده کردن و نگهداری از آن باشد، پس بهتر است حتما به دستورالعمل تولید کننده دقت داشته باشید.
جلوگیری از تماس یافتن با چشم ها و پوست:
چسب پلکسی می تواند برای چشم ها و پوست، تحریک کننده و حتی خطرناک باشد. در صورت تماس چسب با پوست، خیلی سریع با آب وصابون پوست را بشویید و در صورت برخورد چسب با چشم، فورا چشم را با آب یا محلول آب و نمک شستشو دهید و به پزشک مراجعه کنید.
مطلب پیشنهادی : خدمات تابلو فلکسی
سخن پایانی
بطور معمول کلروفرم را با نام چسب پلکسی نیز می شناسند. کلروفرم یک نوع مایع شیمیایی حلال، بدون رنگ و فرار می باشد که برای چسباندن ورق های پلکسی گلاس در صنعت تابلو سازی از آن استفاده می کنند. کلروفرم فقط پلکسی گلاس را به هم می چسباند و مواد دیگری را به یکدیگر نمی چسباند، فقط موجب تغییر حالت و ذوب شدن بعضی از مواد می شود. به همین علت توصیه می شود که همیشه کلروفرم را در ظروف شیشه ای نگهداری کنند تا صدمه ای به ظروف دارای این مایع شیمیایی وارد نشود.
این چسب علاوه بر پوست بدن و چشم ها برای تنفس انسان نیز خطرناک و مضر می باشد، پس در هنگام استفاده از این نوع چسب بهتر است از دستکش و ماسک استفاده شود و در محیط دارای تهویه مناسب و خوب از این چسب استفاده کنید. به دستورالعمل ها و راهنمای مخصوص به هر نوع چسب دقت و توجه داشته باشید.